Könyvek

Sz. Makó Hajnalka, Veszprémi Béla (2017). A PÁRKAPCSOLATTÓL A GYERMEKÁGYIG – A várandósság, a szülés és a gyermekágy időszakának pszichológiája és pszichoszomatikája. Pécs: Octoport.

Jelen kötet a családtervezés és gyermekvállalás, a várandósság, a szülés és a gyermekágy időszakának pszichológiai kérdéseit járja körül négy fő fejezetben. A párkapcsolat és a gyermekvállalás (I), A várandósság állapota (II), A várandóssághoz kötődő komplikációk, negatív kimenetel (III) és A szülés és a gyermekágy időszaka (IV) témakörök 20 tanulmányban kerülnek kifejtésre.

A várandósság élményét és azután a későbbi családi működést is meghatározzák a szülők közötti kapcsolati jellemzők, a gyermekvállalásra történő felkészülés módja; a várandósság során anyai és apai oldalról egyaránt bekövetkező változások és megoldandó kérdések; esetenként nem várt komplikációk; a szülés és a gyermekágy során megtapasztalt intrapszichés és interperszonális „történések”.

Úgy véljük, a pár és a család minden tagja szempontjából kitüntetett jelentőségű életszakasz az új családtag érkezése. Az egyes témakörökhöz kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismeretek részletes áttekintésével ennek az időszaknak a pszichológiai történéseit szeretnénk közelebb hozni az Olvasóhoz. Kötetünket ajánljuk a családtervezésben és a várandósok gondozásában, támogatásában részt vevő szakemberek, a gyermeket tervező és vállaló családok, valamint minden, a téma iránt érdeklődő olvasó számára. 

A kötet megrendelhető 5000 Ft-os áron az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Kiss Enikő Csilla, Sz. Makó Hajnalka (Szerk.) (2015). Gyász, krízis, trauma és a megküzdés lélektana. Pécs: Pro Pannonia Kiadói Alapítvány.

Kötetünk négy olyan lélektani jelenség újragondolásával foglalkozik, melyek mindegyike már önmagában is hatalmas ismeretanyagot tartalmaz, s melyek bár a múlt század elejétől, közepétől folyamatos érdeklődésre tartanak számot a pszichológia tudományában, az emberi élet és lelki működés tekintetében ma is aktuálisak.

A gyász, krízis, trauma és pozitív megoldásaik egy kötetben történő áttekintésével több célunk volt egyszerre. Egyrészt arra törekedtünk, hogy a gyász, a krízis és a trauma konceptuális meghatározása differenciáltabbá váljon az érdeklődők számára. Ezt a célt reményeink szerint jól szolgálják az egyes lélektani jelenségek klasszikus és mai modern tudományos ismereteit integráló, elméleti és gyakorlati tartalmú fejezetek. Másrészt fontosnak tartottuk, hogy a kötetben helyet kapjanak olyan tanulmányok is, amelyek a gyásznak, a krízisnek, a traumatikus eseményeknek valamely specifikus helyzetben megmutatkozó jellemzőivel foglalkoznak. A kötetben megjelenő témák újszerű megközelítésében az Olvasó a pozitív megoldási lehetőségekkel is találkozik.

 

 

Kiss Enikő Csilla, Sz. Makó Hajnalka (Szerk.) (2013). Mentálhigiéné és segítő hivatás. Pécs: Pro Pannonia Kiadói Alapítvány. 

A mentális egészség fenntartása és a betegségek megelőzése egyszerre egyéni, mikro- és makroközösségi érdek, melynek elősegítéséhez kíván hozzájárulni a Mentálhigiéné és segítő hivatás című kötet.

A mentálhigiénés szemléletű segítségnyújtás számos szakterületen megjelenhet, növelve az adott humán szolgáltatás hatékonyságát és színvonalát. Jelen kötet célja, hogy betekintést nyújtson az egészségprevenció és promóció szempontjából kiemelt jelentőségű ellátási területeken megvalósuló szakmai tevékenység mentálhigiénés vonatkozásaiba. A pszichiátriai, addiktológiai szakellátás, az idősgondozás, az oktatás, a szociális munka, a büntetés végrehajtás, a vallás területét érintő írások egy része a mentálhigiénés szemlélet adott szakterülethez kapcsolódó elméleti kérdéseivel foglalkozik, míg másik része „jó gyakorlatok” bemutatásával törekszik hasznos és alkalmazható példákat nyújtani a segítő tevékenységet ellátó Olvasók számára.

A kötet megjelenése a mentálhigiénés szemléletű segítségnyújtás elméleti és gyakorlati területén megvalósuló ismeretszerzést és szakmai építkezést kívánja szolgálni.