KAMASZ A HÁZNÁL!
PSZICHODRÁMACSOPORT SERDÜLŐK SZÜLEINEK

Csatlakozzon kamaszok szülei számára indított pszichodráma csoportunkhoz, ha szeretné jobban megérteni serdülőkorban lévő gyermekét, saját viselkedését, a kapcsolatukat, és szeretne támogatást kapni ebben a nehéz időszakban.


Pszichodráma-csoportunkat azoknak ajánljuk:

 • akik egyedül érzik magukat a „kamasz-gondok” megoldásában…
 • akik másképp szeretnének szülők lenni, mint ahogyan saját szüleiktől látták…
 • akik szeretnének tenni azért, hogy jobb legyen a kapcsolatuk a gyermekükkel…
 • akik túlzottan aggódnak a kamasz gyermekükért…
 • akik „offline” szülőként nem értik „online” gyermeküket...
 • és akik szeretnének kicsit „belebújni” gyermekük helyébe/bőrébe, hogy jobban megértsék/megérthessék őt.


Miért épp a pszichodráma?

 • Átélheti és ezáltal megértheti, mi zajlik a gyermekében - A pszichodrámában a csoporttagok segítségével életéből valós vagy vágyott sűrített jeleneteket játszhat el segéd szereplőkkel, térben, időben a játék logikája szerint kalandozva. Ezekre a jelenetekre kívülről ránézhet, ezáltal új megértései születhetnek, és új cselekvési módokat próbálhat ki.
 • Sokkal empatikusabbá válik majd – A játék folyamán a szerepcserék (pl. gyermekével, stb.) segítik, hogy játszóként perspektívát válthasson, mások érzéseivel is azonosulhasson, fejlődjön empátiás készsége.
 • Ha Ön változik, gyerekével való kapcsolata is megváltozhat – Valós kockázatok, következmények nélkül kipróbálhat új cselekvési módokat, amiket a valós élethelyzetekben alkalmazhat. Ha Ön másképp reagál majd, gyermeke is máshogy fog Önhöz és a problémákhoz viszonyulni.
 • Mindez biztonságos, segítő környezetben történik - Ehhez természetesen kell a biztonság érzése, a titoktartás biztonságáé, amire a közös folyamat elején szerződünk, és amely szerint minden csoportban átélt és elhangzott történet a csoporton belül marad.
 • A csoport, mint megtartó erő, és mint katalizátor is működik – Itt beszélhet önmagáról őszintén és nyíltan, mert a többiek is ezt teszik, kölcsönös a bizalom. A csoport egy ítéletmentes közeg, ahol a csoporttagok nem véleményeznek, hanem a szerepekből átélt érzéseiket, avagy a játék témájához kapcsolódó saját élményeiket osztják meg. Az átélt élményekhez hozzáadódik az együttesség érzése. Ez az a társas színezet, ami által kellemesebb lesz a jó, és elviselhetőbb minden rossz.
 • Nem kell azonnal elköteleződnie – Az első alkalommal megnézheti, hogy működik a pszichodráma, megfelel-e Önnek és ha úgy érzi, hogy mégsem Önnek való, akkor szabadon kiléphet.


Legfontosabb tudnivalók a csoport indulásával kapcsolatban

A következő pszichodráma csoportunk 2018. áprilisában indul, a csoportfolyamat 60 dramatikus óra, alkalmanként 10 órában. A csoport igényétől függően havonta egy vagy két találkozásra kerül sor, előreláthatólag hétvégén.
Helyszín: Pécs
Csoportlétszám: 6-12 fő, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.
Díjazás: a csoportfolyamat ára 1.600 Ft/dramatikus óra/résztvevő, mely így alkalmanként 16.000 Ft. Az egyes csoportalkalmak árát az adott csoportalkalomról való hiányzás esetén is fizetni kell.

 • Ha további kérdésed van, itt olvass tovább (GYIK) vagy érdeklődj az alábbi elérhetőségeken: +36 70 625 0870 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Így tud jelentkezni

 1. Jelentkezési szándékát jelezze +36 70 625 0870 telefonszámon, vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!
 2. Ezután egyeztetünk időpontot egy ingyenes előkészítő interjúra (45 perc), ahol megismerhet minket és képet alkothat a közös munkáról. Átbeszéljük témáit, kérdéseit, amivel a csoportban dolgozni szeretne.
 3. Ezt követően értesítjük, hogy tudjuk-e fogadni az induló csoportban (a jelentkezés nem jelent automatikus felvételt).

Ha tenni szeretne kamasz gyermekéért, Önmagáért, családjáért a kamaszkor viharos időszakában, várjuk szeretettel!
 


DR. SZ. MAKÓ HAJNALKA

klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, hipnoterapeuta, pszichodráma asszisztens

Klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, hipnoterapeuta vagyok. A Változásban Pszichoterápiás Magánrendelőben praktizálok és egyetemi oktatóként dolgozom. A pszichodrámával, mint terápiás módszerrel 2001-ben ismerkedtem meg, s a módszer iránti elköteleződésem azóta folyamatos. Ebben a módszerben szerzett tapasztalataim megerősítettek abban, hogy élethelyzeteink, nehézségeink „játékba formálása”, eljátszása, csoportban történő feldolgozása, a csoportmunka ereje értékes támpontokat nyújt a megoldások keresésében és a lelki jóllét elérésében, fenntartásában.


DURST MÓNI

pszichodráma asszisztens, drámatanár

Az elmúlt évek során számos gyerek és felnőtt csoport munkájában vettem részt tanárként, dramatistaként. Munkáim során egyre fontosabbá vált számomra a játék tevékenysége, úgy, mint a megismerés és önmagunk kifejezésének eszköze. A drámapedagógiai szemlélet és módszerek mellett pszichodrámás, szociodrámás tapasztalataim egyszerre mélyítették önismeretemet, és új szakmai utat jelöltek ki számomra. Nyolc éve foglalkozom pszichodrámával, 2016-ban váltam asszisztenssé.


GYIK

Majd szerepelnem kell, mint egy színésznek?

Nem színházi szerepeket kell eljátszani. A főszereplő (akinek éppen a történetét játsszuk) a csoportvezető segítségével „rendezi” a játékot (ki melyik szerepet játssza, éppen mit csinál stb.), a többi szerepelő pedig az előre elmondott szövegeket ismétli meg.


Vannak kötelező feladatok, gyakorlatok?

Semmi sem kötelező, bármikor mondhatja, hogy nem veszel részt egy gyakorlatban. Nem kell bevállalni szerepet mások játékaiból és nem kell megosztatni az érzéseit sem, ha éppen nem szeretné.


Nehezen tudok megnyílni mások előtt. Ez lehet probléma?

A játékokon mindenki annyira nyílik meg, amennyire ott és akkor képes erre, semmi sem kötelező. A csoportvezetők pedig nagyon figyelnek a résztvevőkre és mindenben segítik őket.


Nem szeretném, hogy számomra érzékeny információk kijussanak rólam.

A foglalkozásokon gyakran mesélnek a résztvevők a legmélyebb érzéseikről, számukra kellemetlen vagy rossz eseményekről. Ezért a folyamatnak nagyon fontos része, hogy induláskor minden résztvevő elfogadja a csoporttitok szabályát, amihez tartania kell magát. A csoporttagokat titoktartás kötelezi.


Túl hosszú, nem tudom végigcsinálni.

A valódi változáshoz idő kell, ezért fontos, hogy minden résztvevő végigjárja a 60 órás alkalmat. Ebben sokat segít az a bizalmi légkör, ami kialakul a csoporttagok között, ezáltal nagy megtartó erőt jelent. A résztvevők szeretnének egymással újra találkozni. Időnként természetesen vannak hullámvölgyek, ilyenkor a csoportvezetők szakszerű segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a résztvevők átbillenjenek ezen és tovább folytassák a megkezdett folyamatot.


Zavar, hogy egyedül vagyok a problémáimmal.

A drámajátékok során mindig kiderül, hogy másoknak, vagy a szűk környezetükben élőknek is vannak hasonló problémái. A csoportmunka egyik nagy előnye, hogy rádöbbenti a résztvevőket arra, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, és ebből mindig erőt meríthetnek.


Mi van, ha nem merek játszani?

Amíg egy résztvevő úgy érzi, hogy nem szeretne megosztani mélyebb dolgokat magáról, ezt nem kell megtennie. Abból is sokat épülhet, hogy mások történetét megismeri. Az a tapasztalatunk, hogy a kialakuló bizalommal a résztvevők előbb-utóbb vállalják a történéseiket. Semmi sem kötelező.